duminică, 28 februarie 2010

De ce e Boc prost şi duduia Trăilă, de la ANRMAP, incompetentă


S-o lămurim din start:

Emil Boc este prost pentru că o ţine pe Cristina Trăilă, colega sa incompetentă, la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP).

Pentru necunoscători, este vorba de instituţia care ar trebui să vegheze ca toate achiziţiile pe bani publici din ţara asta să se desfăşoare conform legii. Pentru cei cu memoria scurtă, duduia Trăilă este cea care, folosindu-se de ANRMAP, a încercat să le scoată basma curată pe Moni şi pe Nutzi , din scandalurile de corupţie în care au fost implicate. De unde şi reţinerea lui Boc în a o demite.

Dar, destul cu introducerea şi să trecem la demonstraţie.

În urmă cu câteva zile, câţiva băieţi din Guvern, în frunte cu Emil Boc, zis şi Pinguinul, s-au gândit că n-ar fi rău ca, pe praful ăsta, să facă oleacă de ordine pe piaţa publicităţii de stat, ca să nu se mai ducă banii oriunde şi la oricine. Ci doar la cine trebuie.

Din această zbatere intelectuală a luat fiinţă Memorandumul Guvernului nr 398/2010, cu tema: „Suspendarea încheierii contractelor de publicitate şi promovare“. Ca să fie clar ce şi cum.

La rându-i, duduia Trăilă, în calitatea ei, s-a gândit că n-ar fi rău să-şi pună amprenta personală asupra documentului interpretându-l pe înţelesul tuturor. Din păcate, nu s-a oprit doar aici. Dorind să ne lumineze pe noi, ignoranţii, a pus interpretarea-i personală pe hârtie sub forma unei Notificări şi a postat-o pe site-ul ANRMAP. Însă, nota nu doar că nu lămurea ce a vrut să zică Pinguinul dar spunea cu totul şi cu totul altceva decât documentul pe care ar fi trebuit să-l clarifice.

Fapt ce dovedeşte incompetenţa duduii şi prin deducţie prostia lui Emil Boc.
Mai grav, nota a ajuns şi în presă înainte de a fi corectată, generând, pe bună dreptate, un val de indignare.
Ceea ce a făcut ca cineva din Guvern să întrebe pe un ton ridicat: „Cine p..la mea e dobitoaca asta care nu ştie să citească o hârtie şi cine pi..da mă-sii e boul care o ţine în braţe?“ Dar, cu toate că tonul ridicat a zguduit zidurile în Palatul Victoria, Emil Boc s-a făcut că plouă.

Însă, vineri 26 februarie, chiar de dimineaţă, a dat dispoziţie ca notificarea să fie scoasă de pe site-ul ANRMAP şi înlocuită cu memorandumul.

Acum că v-am spus povestea, vă voi lămuri şi în legătură cu diferenţele dintre cele două acte oficiale, pentru cazul în care n-aţi avut curiozitatea, până acum, să le descoperiţi singuri:

1. Memorandumul spune: timp de 6 şase luni, începând cu data de 17 februarie 2010 până la data de 17 iulie 2010, nu se va încheia nici un contract de publicitate şi/ sau promovare.“

Duduia Trăilă interpretatează: „autorităţile publice nu vor mai încheia nici un contract de publicitate şi/ sau promovare în cursul anului 2010 ;

2. Memorandumul spune: „se aplică tuturor ministerelor şi structurilor subordonate Guvernului şi ministerelor.“
Duduia Trăilă interpretează: „autorităţile publice“, băgând în aceiaşi oală primăriile şi consiliile judeţene care nu sunt în subordinea Guvernului sau a ministerelor;

3. Memorandumul spune: „În privinţa contractelor de publicitate şi/sau promovare, aflate în derulare, executarea acestora se suspendă (...)“
Duduia Trăilă interpretează: „Executivul a decis anularea tuturor procedurilor de atribuire aflate în derulare (...) ce au ca obiect publicitatea şi/sau promovarea.“;

3. Memorandumul spune: „În cazul în care apare o situaţie excepţională care necesită demararea procedurilor de atribuire a unui contract de publicitate/promovare, ordonatorul principal de credit va demara procedura numai în baza aprobării prealabile a Primului Ministru.“

Duduia Trăilă interpretează: „Prin excepţie, autorităţile contractante care au în derulare sau care intenţionează să iniţieze o procedură de atribuire a unui contract de publicitate şi/sau promovare care implică fonduri structurale, sunt obligate să solicite acordul prealabil al Prim ministrului Emil Boc“.
Practic, restrânge cazurile de excepţie doar la cele care implică publicitatea / promovarea pe banii UE.
Faza mai mişto este că, Emil Boc nu poate, nici în visele sale cele mai erotice, să controleze publicitatea/ promovarea pe banii europeni pentru că aceasta face obiectul unor reglementări speciale cu caracter obligatoriu, încheiate între UE şi Guvernul României. Mai mult, există şi programe de finanţare europeană care urmăresc tocmai promovarea şi publicitatea - DMI 5.3 din POR: „Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică“.
Şi ar mai fi un amănunt.

Duduia Trăilă face referire la Prim ministrul Emil Boc, ceea ce poate induce ideea, eronată, că prevederile memorandumului sunt valabile doar dacă Emil Boc rămâne prim-ministru.

Având în vedere toate acestea, la final mai spun o dată: Emil Boc este prost pentru că o ţine în funcţie pe Cristina Trăilă care este o incompetentă.


Un comentariu: