miercuri, 14 octombrie 2009

De ce nu doreşte PD-L un Guvern de tehnocraţi


Toţi reprezentanţii PD-L s-au pronunţat în aceste zile împotriva unui guvern format din tehnocraţi şi condus de un independent. Aceasta deşi restul partidelor par să se fi pus de acord. Deşi, însuşi Radu Berceanu a recunoscut, într-o emisiune TV că în Ungaria o asemenea soluţie funcţionează foarte bine, democrat-liberalii s-au poziţionat contra.

Un guvern format din tehnocraţi i-ar îndepărta pe democrat liberali de la putere, mai mult decât pe cei din PSD, PNL sau UDMR.

În primul rând, PD-L pierde controlul asupra deconcentratelor din teritoriu. Având în vedere că Ordonanţa 37 privind numirile de directori a fost declarată drept neconstituţională, se va reveni la situaţia de dinainte de aplicarea ei. Şi să nu uităm că multe dintre funcţiile de directori au fost cumpărate cu bani grei. E greu de crezut că miniştrii tehnocraţi vor accepta ca oamenii din teritoriu să facă campanie electorală pe bani publici, aşa cum s-a întâmplat la europarlamentare, de exemplu.

În al doilea rând, un guvern de tehnocraţi ar implica automat închiderea robinetului cu bani publici pe care miniştrii democrat-liberali îl deschideau ori de câte ori aveau nevoie să cumpere primari, preşedinţi de consilii judeţene sau parlamentari ai celorlalte partide. Fără fondurile de la ministerele Administraţiei, Turismului sau Dezvoltării, vor fi greu de atras noi susţinători în tabăra lui Băsescu.

În al treilea rând, înlocuirea PD-L cu un guvern de tehnocraţi ar avea consecinţe fatale asupra moralului adepţilor săi. Mai ales că şi sondajele indică o cădere a candidatului Traian Băsescu, în preferinţele populaţiei. Foarte posibil ca mulţi dintre actualii suporteri, în special cei cu potenţial financiar, să-şi piardă entuziasmul şi să înceapă să se reorienteze spre alţi candidaţi.Ceea ce ar echivala cu o catastrofă.

PD-L nu va dori cu nici un preţ să accepte un guvern de tehnocraţi condus de un independent. Pentru că întreaga sa strategie electorală pentru prezidenţialele din 22 noiembrie se bazează pe cele trei motive.
FOTO: "Romania libera"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu