luni, 28 septembrie 2009

Polițiști sau pistolari


Nici nu și-a încheiat bine Traian Băsescu discursul în care îi îndemna pe tinerii polițiști că pună mai repede mâna pe arme, că recomandarea i-a și fost pusă în practică. La Brăila. Unde, „oamenii legii“ au împușcat mortal , din greșeală, un bărbat de treizeci de ani, așa zis complice al unui urmărit internațional. Asta după ce, în urmă cu câteva luni, într-o comună gălățeană, alt tânăr a fost împușcat de un alt polițist pe motiv că asculta muzica prea tare.

Bineînțeles că există și numeroase contra-exemple, începând cu dublul asasinat de la Brașov, mult mediatizatul caz Gorbunov - Gribenco și terminând, dacă vreți, cu jaful armat din Pasul .
Însă aceste cazuri nu justifică îndemnul, decât dacă, Traian Băsescu intenționează să transforme polițiștii în niște pistolari din Vestul Sălbatic. Cu ochi buni și iuțeală de mână.

Pentru că jafurile din ultima perioadă nu au avut drept cauze încetineala cu care polițiștii și-au scos armele. Creșterea ratei criminalității are cu totul alte cauze, iar întărirea forței de represiune nu va duce neapărat la reducerea numărului de criminali de pe stradă.

S-ar putea ca, dimpotrivă, să crească numărul infracțiunilor comise prin violență. Știind că își riscă viața, un tâlhar ar putea, recurge, la rându-i la arme, insclusiv de foc, ca să scape, după comiterea faptei.

Pentru a reduce criminalitatea, soluția ar fi creșterea autorității poliției prin profesionalizare. Infractorii ar fi mult mai reținuți în comiterea faptelor dacă ar ști că polițiștii își dau mai multă silință ca să-i identifice și să-i prindă.

Lucru care nu este posibil atunci când îi cer victimei unui jaf să recunoască și chiar să aducă hoțul la secție ca să fie anchetat. Sau atunci când, după ce prinde un amărât care a furat un cauciuc de la mașină, polițistul îi pune în cârcă toate furturile nerezolvate, unele comise chiar înainte ca infractorul să se fi născut.

Ca să nu mai vorbim de situațiile în care deținuții evadează din arest pentru că un gardian leneș i-a trimis să ducă gunoiul la ghena din curte. Ori de cazurile în care cei puși să apere legea fraternizează cu răufăcătorii și îi protejează.
Însă pentru a se ajunge aici ar fi nevoie de producerea unei revoluții în interiorul Poliției Române lucru mult mai complicat de realizat decât îndemnul de a scoate arma mai rapid.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu